Banden & velgen

AUTORAMA’S BANDENSERVICE!

Maak hier uw afspraak voor uw winterbanden!

BALANCEREN

Elke band heeft een zwaartepunt. Dit wordt duidelijk na montage door trillingen die voelbaar zijn aan het stuur bij een bepaalde snelheid. Dit lossen we op door het gemonteerde wiel uit te balanceren.

HERSTELLEN

Niet elk merk van banden geeft een levenslange waarborg zoals Gislaved. Daarom is het vaak nuttig beperkte beschadigingen aan de band te herstellen. Ook deze service kunnen wij U bieden in onze bandencentrale. Afhankelijk van de beschadiging kan de herstelling gebeuren terwijl U wacht (tublesskoord) of is de band na enkele dagen weer beschikbaar.

De eerste methode (tublesskoord – zie afbeelding links) is niet de beste.  Ze is wel de snelste en goedkoopste op korte termijn.  De beste herstelling is die waarbij de kwetsuur aan de buitenkant afgedicht wordt voor vocht en vuil en aan de binnenkant “verstevigd” wordt met een herstelstuk (vulcanisatie – zie afbeelding rechts).

MONTAGE

Zowel personenwagen- als vrachtwagenbanden. Scooterbanden, kruiwagenwielen, landbouwbanden, je noemt het en wij monteren het voor U.

 

UITLIJNEN

Wanneer een band ongelijke slijtage vertoont (meer versleten aan de binnenzijde dan aan de buitenzijde of omgekeerd) is het aangewezen de wagen uit te lijnen.
Hierbij wordt de stand van de wielen ten opzichte van het voertuig gemeten en aangepast zodat opnieuw een gelijkmatige slijtage plaatsheeft.

 

WINTERBANDEN /ZOMERBANDEN / VIERSEIZOENENBANDEN: WAT IS HET VERSCHIL?

Winterbanden

Er zijn drie fundamentele verschillen tussen zomer- en winterbanden: de profieldiepte, de compound en het profielpatroon.

  • Winterbanden bevatten meer natuurrubber, waardoor ze soepeler blijven bij koud weer. Hoe zachter ze zijn, hoe meer ze zich aan het wegdek vasthechten en dus de grip en het rijgedrag verbeteren. In tegenstelling tot zomerbanden, die snel hard worden bij koude temperaturen, presteren winterbanden het beste bij temperaturen van minder dan +7 °C.
  • Winterbanden hebben duizenden kleine groeven (bekend als lamellen) in hun profielblokken, om water te verspreiden en aquaplaning te voorkomen. Deze groeven bijten zich vast in sneeuw, smeltende sneeuw en ijs en zorgen zo voor een optimale grip op het wegdek.
  • Winterbanden hebben ook een diep profiel. Dit vormt holtes waarin sneeuw zich kan verzamelen. Het lijkt vreemd, maar niets hecht beter op sneeuw dan sneeuw – en samengedrukte sneeuw vergroot dit effect nog. Deze extra grip duwt het voertuig vooruit op wegen die met sneeuw of ijs bedekt zijn.

Verschil:

  • Winterbanden presteren optimaal bij temperaturen onder +7 °C.
  • Zomerbanden presteren optimaal bij temperaturen boven +7 °C.

De invloed van de temperatuur op winter- en zomerbanden

U kunt een winterband herkennen aan het symbool met bergen en een sneeuwvlok op de zijkant. Dit betekent dat de band voldoet aan de veiligheidscriteria voor winterse omstandigheden.

Zomerbanden

  • Zomerbanden leveren betere algemene prestaties tijdens de warmere maanden. Ze hebben een relatief harde compound die zachter wordt bij hogere temperaturen, om zich aan te passen aan zowel droge als natte wegen.
  • Zomerbanden hebben minder lamellen dan winterbanden, maar ze hebben speciaal ontworpen profielblokken die aquaplaning voorkomen. Ze zorgen in de lengte en de breedte voor meer grip bij warme temperaturen en verbeteren dus de wegligging bij nat en droog weer.
  • Hoewel zomerbanden de meeste weersomstandigheden aankunnen, zijn ze niet geschikt voor een ruw en koud klimaat. Ze zijn gemaakt van een hardere compound met minder natuurrubber dan winterbanden. Deze compound kan bij temperaturen onder +7 °C verharden en broos worden. Ze zijn ontworpen om zich aan hogere temperaturen aan te passen, zonder daarbij te zacht te worden. Dit betekent dat zomerbanden minder wrijving vertonen en dus minder brandstof verbruiken.
  • Zomerbanden hebben meestal een eenvoudig profiel met blokken, dat een groot contactoppervlak met het wegdek creëert. Dit zorgt voor een uitstekend rijgedrag en heeft een aanzienlijke invloed op de remweg. Vanaf +15 °C komen voertuigen met zomerbanden zes tot zeven meter vroeger tot stilstand dan voertuigen met winterbanden.

 

Vergelijking met remmen van 100 km/h tot stilstand bij > 15 °C

Nog een verschil tussen winter- en zomerbanden is dat winterbanden dienen te worden vervangen als de profieldiepte 4 mm bereikt, terwijl voor zomerbanden een minimale profieldiepte van 3 mm wordt aangeraden. Zoals u ziet op de afbeelding, neemt de remweg toe naarmate de profieldiepte afneemt. Een nieuwe band met 8 mm profieldiepte zal dus sneller stoppen dan een met 4 mm profieldiepte en zelfs veel sneller dan een met nog slechts 1,6 mm profieldiepte. Zodra de profieldiepte van een winterband kleiner is dan 4 mm, hebben de voordelen van de band nog amper of zelfs geen effect meer op sneeuw of ijs.

Vierseizoenbanden (all season banden)

 Doordat we niet vaak te maken hebben met een strenge winter, is er vaak onenigheid over het nut van winterbanden. Waarom niet het hele jaar op zomerbanden, winterbanden of all season banden rijden?

Winterbanden hebben in de zomer een langere remweg dan zomerbanden. Het profiel van een winterband is namelijk minder effectief op droog wegdek bij hogere temperaturen. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van een winterband. Bijvoorbeeld bij een temperatuur van 15 graden met een snelheid van 50km/u heeft een winterband 14 à 15 meter nodig om tot stilstand te komen. Bij een zomerband is dit maar 12 meter.

Wat is een all season band

Een all-season band is een combinatie van zomer -en winterbanden in één. Deze banden worden ook wel all-weather of 4-seizoenenband genoemd. Dit gaat in de zomer ten koste van de slijtage, maar geven wel extra grip op nat wegdek. Bij winterse temperaturen verliest de all-season band geen grip, wat bij een zomerband wel het geval is.

 

 

All season banden en winterbanden: wat is het verschil?

All season banden zijn geen vervanger van winterbanden. All season banden zijn een combinatie van zomer -en winterbanden en kunnen hierdoor net niet tippen aan de essentiële eigenschappen van deze banden. Winterbanden hebben specifieke eigenschappen voor winterse omstandigheden, die zorgen voor extra grip en veiligheid in de winter. Op deze specifieke eigenschappen wordt de band uitvoerig getest om te kijken of de band veilig is in de winter of juist in de zomer en niet voor beide.

Verschillen

• De prestaties van winterbanden zijn in winterse omstandigheden duidelijk beter dan die van all season banden.
• Winterbanden zijn geschikt voor besneeuwde bergpassen, terwijl je all season banden sneller van sneeuwkettingen moet voorzien.
• Bij optrekken in de sneeuw en handling in bochten hebben winterbanden meer grip dan de all season band.
• Bij remmen op sneeuw geven all season banden weinig toe op winterbanden in vergelijking met zomerbanden.

Heeft u een specifieke vraag voor onze expert bij autorama?
Stel gerust uw vraag, wij helpen u verder

Stuur een mailtje 052 25 99 90

    Deze website is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

    Dries

    Hij helpt u graag verder

    052 25 99 90
    info@autorama.be